Zielona kawa - dla aktywnych i dbających o linię

Pomaga zmniejszyć masę ciała, redukuje tkankę tłuszczową, przyspiesza regenerację po wysiłku i zwiększa gotowość organizmu do ćwiczeń – to tylko niektóre właściwości zielonej kawy. Napar z niepalonych ziaren kawy stał się istotnym elementem diety osób aktywnych fizycznie, uprawiających sport amatorsko i zawodowo. Czym dokładnie jest zielona kawa lub ekstrakt z niej i jaki ma wpływ na nasze samopoczucie? Na te pytania odpowiadają eksperci: Justyna Mizera – dietetyk sportowy, oraz Mateusz Jasiński – trener biegania.

Twoja dieta ma znaczenie

- Ludzki organizm to skomplikowana maszyna, w której wszystko musi prawidłowo pracować, a żeby tak było maszyna musi mieć odpowiedniej jakości paliwo, czyli pożywienie. To co jemy i pijemy, daje energię, regeneruje i wpływa na wyniki sportowe, w tym także na wydolność. Jeśli codzienne menu będzie monotematyczne, pozbawione witamin, minerałów, węglowodanów, czy białka odpowiedniej jakości to odbije się to nie tylko na ogólnej kondycji, ale też na wydolności i zdrowiu mówi Justyna Mizera, dietetyk sportowy.

Sportowcy uprawiający dyscypliny wytrzymałościowe, takie jak biegi, to osoby dbające o nieustanny rozwój możliwości własnego organizmu. Szyty na miarę plan treningowy oraz zaspokojenie żywieniowych potrzeb ciała to klucz do sukcesu. Przy intensywnych ćwiczeniach warto sięgnąć po niektóre produkty żywnościowe. Takim pomocnikiem w codziennych zmaganiach osoby aktywnej fizycznie może być tradycyjnie palona kawa, jak i jej pierwotna postać, sprzed poddania ziaren wysokiej temperaturze – kawa zielona, która posiada wiele unikalnych właściwości.

Zielona kawa – bogactwo kwasu chlorogenowego

Zielona kawa to ziarna kawy, które nie zostały poddane procesowi palenia. Ziarna kawy spośród licznych substancji zawierają w swoim składzie duże ilości kofeiny i kwasu chlorogenowego. Podczas palenia kawy, zawartość tego kwasu ulega zmniejszeniu, a to właśnie jego obecność odpowiedzialna jest głównie za korzystne dla zdrowia właściwości zielonej kawy. Różnica między palonymi ziarnami a zielonymi polega również na zawartości kofeiny. Napar z zielonych ziaren kawy będzie zawierał nieco mniej kofeiny niż z kawy palonej. Kwas chlorogenowy możemy znaleźć również w ziemniakach, pomidorach, ale kawa zawiera go znacznie więcej.

Pij zieloną kawę – bądź fit

Właściwości kwasu chlorogenowego mogą korzystnie działać zarówno na osoby o umiarkowanej aktywności fizycznej, jak i na sportowców z intensywnym planem treningowym. Osoby, które uprawiają sport z myślą o utracie wagi ucieszy fakt, że kwas ten wykazuje właściwości zmniejszające masę ciała oraz zmieniające jego skład redukując tkankę tłuszczową [1]. Warto pamiętać, że spożywanie samej zielonej kawy lub produktów z ekstraktem zielonej kawy nie spowoduje zmniejszenia wartości na wadze – do tego zawsze będą potrzebne ruch oraz odpowiedni jadłospis.

- Ważną właściwością kwasu chlorogenowego, a zatem zielonej kawy lub ekstraktu z niej jest redukcja wolnych rodników. Oznacza to, że zielona kawa wspiera zwalczanie zbyt dużej ilości wolnych rodników, które mogą pojawiać się w organizmie w wyniku zbyt dużego wysiłku fizycznego. Kontrolowanie ilości wolnych rodników może przyspieszyć tempo regeneracji organizmu, na przykład po zawodach. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym kwas chlorogenowy może również wspomóc w utrzymaniu gardy przed spadkami odporności, związanymi np. z aktywnością fizyczną – mówi Mateusz Jasiński, trener biegania, trenerbiegania.pl

- Zielona kawa łączy w sobie kilka istotnych elementów i na pewno wpłynie pozytywnie na osoby aktywne fizycznie, nie tylko ze względu na pozytywne oddziaływanie na gospodarkę węglowodanami, redukcję tkanki tłuszczowej, czy pobudzenie, ale także walkę ze stresem oksydacyjnym – mówi Justyna Mizera, dietetyk sportowy. 

Kofeina pobudzi do działania

Równie istotnym składnikiem zielonej kawy jest kofeina. Związek ten zmniejsza zmęczenie psychiczne i fizyczne, poprawia przemianę materii, i co ważne, pobudza organizm do działania przed aktywnością fizyczną. Kofeina w połączeniu z kwasem chlorogenowym dość znacząco obniża stopień przyswajania glukozy z pokarmu i zmniejsza możliwość magazynowania przyswojonej glukozy w organizmie pod postacią tłuszczu.

W skrócie

Podsumowując, zielona kawa pod postacią naparu z ziaren lub ekstraktu z zielonej kawy, za sprawą kwasu chlorogenowego posiada wiele pozytywnych właściwości dla osób aktywnych fizycznie. Co więcej, w połączeniu z kofeiną kwas chlorogenowy pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Kofeina redukuje również zmęczenie psychiczne i fizyczne. Tym samym wypicie filiżanki zielonej kawy lub czarnej kawy z ekstraktem z kawy zielonej przed aktywnością fizyczną pobudzi organizm do działania, a w trakcie ćwiczeń wesprze metabolizm. Warto więc z korzyścią wprowadzić do codziennej diety zieloną kawę.

[1] Po spożyciu ekstraktu z zielonej kawy redukcja o 3,6, po spożyciu czarnej kawy redukcja dużo mniejsza – o 0,7% zawartości tkanki tłuszczowej. Źródło: E. Thom, The Journal of International Medical Research, 2007


dostarczył infoWire.pl